single

Nasiona wiesiołka – kiedy warto po nie sięgnąć?

Wiesiołek jest rośliną często spotykaną na polskich łąkach i polach. Pochodzi on jednak z Ameryki Północnej i Południowej. Na tych terenach istnieje aż 120 gatunków tych roślin zielnych. W Polsce można spotkać 30 gatunków wiesiołka, z czego najbardziej pospolitym jest wiesiołek dwuletni, charakteryzujący się żółtymi kwiatami. Roślina ta od lat stosowana była w ziołolecznictwie. Wraz z rozwojem nauki zainteresowali się nią także naukowcy. Badacze udowodnili naukowo pozytywny wpływ spożywania wiesiołka w różnych formach na ludzki organizm. Tym samym stworzyli oni możliwość stosowania go jako naturalnych metod leczenia. Obecnie wiesiołek stosowany jest w leczeniu oraz łagodzeniu objawów wielu dolegliwości.

Z jakich składników wywodzą się właściwości wiesiołka?

Prozdrowotne działanie wiesiołka możliwe jest dzięki związkom i substancjom zawartym w jego nasionach. Wpływają one na poprawę funkcjonowania wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Do najważniejszych składników odpowiedzialnych za właściwości nasion wiesiołka uważane są:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym głównie kwas linolowy i gamma-linolenowy. Pierwszy z nich jest egzogenny dla organizmu człowieka, dlatego jego dostarczanie wraz z pożywieniem lub poprzez suplementację jest niezwykle istotne dla naszego organizmu.
  • Kwasy stearynowy, palmitynowy i oleinowy.
  • Witaminy E i F
  • Sterole roślinne (fitosterole)
  • Składniki mineralne takie jak: cynk, selen, wapń oraz magnez
  • Błonnik w postaci nierozpuszczalnej celulozy.

Kiedy powinniśmy sięgnąć po nasiona wiesiołka?

Spożywanie nasion wiesiołka jest świetnym sposobem na dostarczenie naszemu organizmowi wielu wartościowych składników niezbędnych do prawidłowej pracy, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kiedy jeszcze warto po niego sięgnąć?

Trawienie oraz odchudzanie

Ze względu na dużą zawartość celulozy, która stanowi nierozpuszczalną frakcję błonnika, nasiona wiesiołka poprawiają kondycję jelit oraz zapobiegają zaparciom. Poprawie ulegają także procesy trawienne. Dzięki zawartości kwasów omega oraz aminokwasów siarkowych i wielu składników mineralnych spożywanie nasion wiesiołka pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu.

Spożywanie wiesiołka wpływa na regulację procesów przemiany materii oraz zmniejsza stężenie toksyn w ciele człowieka. Składniki zawarte w nasionach wiesiołka chronią także wątrobę oraz trzustkę, a tym samym usprawniają funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Dodanie nasion wiesiołka do diety może być pomocne w kuracji wspomagającej utratę wagi. Przyspieszają one bowiem spalanie tkanki tłuszczowej oraz pobudzają metabolizm. Dodatkowo kwasy zawarte w nasionach wspomagają przekształcenie nadmiarowego tłuszczu w energię cieplną.

Dolegliwości kobiece

Wiele kobiet boryka się z takimi problemami, jak bóle piersi, bolesne miesiączki czy złe samopoczucie w okresie menopauzy. Wiesiołek wpływa na poprawę gospodarki hormonalnej kobiet. Ponadto łagodzi objawy menopauzy. Pomaga także w łagodzeniu symptomów PMS oraz miesiączek, takich jak ból i obrzęk piersi, wahania nastroju, rozdrażnienie i ból podbrzusza. Zawarta w nasionach wiesiołka witamina E poprawia płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. U kobiet wspiera owulację, natomiast u mężczyzn wspiera wytwarzanie nasienia oraz wspomaga potencję.

Układ krążenia

Osoby borykające się z chorobami układu krążenia również powinny spożywać nasiona wiesiołka. Zawarty w nich kwas GLA obniża ciśnienie tętnicze we krwi, poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zakrzepów. Dodatkowo nasiona wiesiołka pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i ograniczyć jego odkładanie na ścianach naczyń krwionośnych. Chronią one w ten sposób przed miażdżycą i zawałami serca. Kwasy omega poprawiają pracę serca i chronią je przed chorobami. Dodatkowo spożywanie wiesiołka wpływa na rozrzedzenie krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko udarów.

Problemy skórne

Wiesiołek wspomaga walkę z trądzikiem i wysypkami. Regularne spożywanie nasion wiesiołka spowoduje oczyszczenie cery oraz poprawę jędrności skóry. Napar z nasion wiesiołka może być także stosowany jako klasyczny tonik. Skóra nabierze dzięki niemu blasku i zdrowego wyglądu. Napar ten, ze względu na zawartość w nasionach witamin E i F będzie miał także właściwości nawilżające. Ponadto odsączone nasiona mogą zostać wykorzystane jako peeling do twarzy lub całego ciała.

Przeciwwskazania

Chociaż spożywanie nasion wiesiołka niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu, to nie każdy może je stosować. Osoby cierpiące na małopłytkowość lub biorące leki antykoagulacyjne albo przeciwpłytkowe nie powinny wprowadzać do swojej diety produktów z tej rośliny. Tego typu preparaty powodują nasilenie działania leków lub natężenie objawów choroby. Przyjmowanie zbyt dużych dawek wiesiołka może powodować dolegliwości żołądkowe lub skórne. Osoby przyjmujące leki powinny skonsultować z lekarzem czy środki farmakologiczne nie mają szkodliwego wpływu na organizm w połączeniu z wiesiołkiem.